Silkin ominaisuuksista
Ihmiset ovat osanneet hyödyntää silkkiä jo lähes 5000 vuotta. Sitä on kautta aikojen totuttu käyttämään ihanimpina mahdollisena vaatetusmateriaalina, mutta miksi? Vastaus kuuluu: "Sen ylellisten ominaisuuksien tähden".
Tidemiehet ovat todenneet, että silkin koostumus on lähes sama kuin ihmisihon - se hengittää "samaan tahtiin" kuin ihmisiho. Samalla se hoitaa herrkkää ja ärtynyttä ihoa.
Silkkikankaat ovat ohuita ja haluttaessa henkäyksen kevyitä. Niillä on villakankaan kaikki hyvät ominaisuudet ja sen lisäksi miellyttävä tuntu.
Suunnittelijat vannovat silkin tuntuun, sen ulkonäköön, jopa sen hajuun. "Silkin tuoksu on suurenmoinen", sanoo pariisilainen muotisuunnittelija Hubert de Givenchy ja jatkaa: "Silkkikankaiden parissa työskentely on kuin kukkien kasattamista.""Silkki merkitsee vartalolle samaa kuin timantit käsille", toteaa toinen muotisuunnittelija. Ja edelleen: "Silkki on pyhä materiaali. Jos haluat päästä lähellä Luojaasi, sinun on pukeuduttava silkkiin".
Silkin erä ylellisempiä ominaisuuksia on sen valtava kosteudenimukyky: silkki voi imeä itseensä kosteutta jopa 30% kuivapainostaan ja siitä huolimatta se tuntuu kuivalta ja miellyttävältä. Se kuuluukin kosteudenimukykynsä puolesta Guinnesin Ennästysten kirjaan. Kosteudenimukyky on tekstiilikuitujen tärkeimpiä ominaisuuksia niiden käyttömiellyttävyyden kannalta.
Tästä syystä silkki imee itseensä myös väriä enemmän kuin mikään muu tektiilikuitu. Silkkikankaat ovatkin kuuluisia loistavista, hehkuvista väreistään.
Silkki koostuu samoista perusaineista kuin ihmisiho. Se rakentuu lähes kaikista luonnossa esiintyvistä aminohapoista; tärkeimpinä alanin, glycin, serin ja tyrosin. Puhtaana proteiniinikuituna se sopii hyvin esimerkiksi allergikoille ja reumaatikoille.
Silkin on todettu vaikuttavan suotuisasti esimerkiksi hermostuneisuuteen, verenkietohäiriöihin, makuuhaavoihin ja hermostollisiin häiriöihin. Silkin rauhoittavia vaikutuksia osataan hyödyntää myös joissakin kouluissa: levottomille oppilaille laitetaan silkkihuivikaulaan.
Vaikeiden palovammojen hoidossa käytetään yhä silkkisiteitä, koska silkki ei ärsytä elimistöä. Uusi iho ei myöskään pääse kasvamaan silkkisiteeseen kiinni, koska silkkikuidun pinta on niin sileä. Silkkisäiettä on vanhastaan käyetty myös kirurgisissa operaatioissa ompelulankana.
Englannin silkkiteollisuus valmistaa silkkituotteita lääkinnällisiin tarkoituksiin. Siellä pidetään huolta myös kunkaallisista ilmavoimista: taistelulentäjien alussormikkaat tehdään kotimaisesta silkkineuloksesta. Kunnia-asia on, että kuninkaalliseen perheen käyttämät sillkituotteet kudotaan käsityönä oman maan "sadosta", jota tuotetaan mm. Lullingtonin silkkiviljelmillä Dorsetissa.
Englannissa työskentelee tällä hetkellä noin 4000 ihmisistä silkkiteollisuuden piirissä.
Silkkiäistoukan kehräämä säie rakentuu kahdesta fibroiini-kuidusta, jotka yhdistää veteen liuekeneva silkkiliima eli serisiini. Fibroiini on kiteytynyttä, veteen liukenematonta proteiinia, josta aiheutuvat mm. silkin erinomaiset lujuusominaisuudet: yksittäinen silkkikuitu on vetolujuudeltaan sitkeämpää kuin saman paksuinen teräs.
Silkki on ohuimpia luonnonkuituja. Toukan kehräämä raakasilkkisen kaksoissäikeen hienous on noin 195-450 mtex (1,75-4 den), ja silkkiliiman poistamisen jälkeen yhden fibroiini-säikeen hienous vaihtelee välillä 72-167 mtex (0,65-1,5 den) eli 10 km tätä säiettä painaa vain 0,72-1,67g.
Silkki olisi vieläkin erinomainen laskuvarjomateriaali, ellei hinta olisi esteenä. parhaimmat kilpapyörien renkaat tehdään kuitenkin yhä silkistä, koska silkkirenkaan kitka on hyvin pieni. Näitä yleellisyystuotteita tehdään Ranskassa käsityönä.
Silkin jalosta, hillitystä kiillosta ovat kaikki kuulleet. Tämä ylellinen, pehmeö hohto aiheutuu siitä, että toukan kehräämä fibroiini-kuitu on poikkileukseltaan kolmion muotoinen. Se taittaa valoa kuin prisma. Silkki on myös likaa hylkivä, koska kuidun pinta on sileä. Se neutralisoi lisäksi hajuja.
Yleisesti tiedetään, että silkki tarjoaa yhtä hyvän lämmönsuojan kuin villa. Eläinkuituna se ei hiosta edes kesähelteellä, vaan päinvastoin viilentää silloin kuumaa ihoa.
Silkki on paloturvallinen materiaali, sillä se ei ylläpidä palamista.
Polttokoe onkin yksinkertainen ja helppo tapa erottaa silkki tekokuidusta:
Silkki palaa epätasaisella, lepattavalla liekillä, ja jos palon aiheuttaha - esim. palava tulitikku - poistetaan, silkki sammuu. Palamistulos on karstapallo, mikä murenee sormissa.
Viskoosi on selloloosakuitua; se palaa iloisesti kuin paperi ja palamistulos on kevyt, harmahtava tuhkalevy.
Synteettiset kuidut - esim. polyamidi, polyesteri tai polyakryyli - ovat muovia. Ne sulavat lämmön vaikutuksesta ja tuloksena on kova, kiiltävä kokkare, mikä ei murene hiertämällä.
silkki.com info@silkki.com +358 400 612069
Teerimäentie 32 08350 Lohja Finland
Silkworld Oy, Y-tunnus 2034505-7
Tilinumero: FI26 4006 0010 1894 27 BIC:
ITELFIHH Länsi-Uudenmaan Säästöpankki